Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Πρέπει να σταματήσουμε να εφησυχάζουμε.Το AIDS είναι δίπλα μας»

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η εξάπλωση του AIDS στην χώρα μας. Τριάντα χρόνια μετά την παγκόσμια πρώτη «εμφάνιση» της επιδημίας AIDS, που συντάραξε τον κόσμο και 15 χρόνια μετά την επιτυχή εφαρμογή της αντιρετροϊκής θεραπείας των ασθενών, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά την πορεία της νόσου .

Η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση του AIDS εορτάζεται υπό τη σκιά της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της HIV λοίμωξης ( στους τοξικομανείς η αύξηση άγγιξε μέσα σε ένα έτος  το 1260% ενώ στον γενικό πληθυσμό της χώρας το 52,7% !) αλλά και τη συρρίκνωση των κοινωνικών και ασφαλιστικών παροχών για τους ασθενείς. 

  Οι ειδικοί απέδωσαν την εξάπλωση της ασθένειας στις χαμηλές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, την έξαρση της πορνείας, την αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και την κοινή χρήση μολυσμένων βελονών και συρίγγων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη που έκανε ο κ. Λαζανάς. Οπως είπε, τον τελευταίο καιρό η οικονομική ανέχεια ωθεί κάποιους τοξικομανείς στο να κολλάνε επίτηδες τον ιό προκειμένου να εισπράττουν το μηνιαίο επίδομα των 700 ευρώ που δικαιούνται οι οροθετικοί! Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχαν υποστηρίξει επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ σε εργασία τους που είχε δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής επιθεώρησης «Lancet» και για την οποία είχε γράψει η «Espresso» στις 11 Οκτωβρίου. Ιδιαίτερα λυπηρό είναι επίσης το γεγονός ότι ανάμεσα στις νέες περιπτώσεις οροθετικών περιλαμβάνονται και τρία παιδιά, τα οποία προσβλήθηκαν με τον ιό μέσω της τοξικομανούς μητέρας τους (η λεγόμενη «κάθετη» μετάδοση).

  • Προβληματισμό προκαλεί η είδηση της γέννησης του πρώτου μωρού - φορέα του AIDS στην Ελλάδα.
  • Μέχρι σήμερα, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταγραφεί μόνο σε αλλοδαπούς στην Ελλάδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου