Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΘΕΣΣΣΑΛΟΝΙΚΗ vs ΑΘΗΝΑ(τι δεν καταλαβαίνεις?)

    Παλιά ερώτηση, καθόλου πρωτότυπη, θέμα εφηβικών και μετεφηβικών συζητήσεων, μας ξανάρχεται, με αφορμή την διαφήμιση της AEGEAN, που 'κανε το χειλάκι μας να γελάσει τις τελευταίες μέρες!
    Τι δεν καταλαβαίνεις??? ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ??? Ερώτημα κοινό σε βόρειους και νότιους, μ'έχει σαφώς απασχολήσει,λόγω μοιρασμένου βίου σε Βορρά και Νότο.
    O καθένας θα μπορουσε να σκεφτεί: τι μας λέει τώρα ο άνθρωπος??? Ο κόσμος καίγεται, το καράβι μπάζει από παντού κι εμείς ασχολούμαστε με το αν στη μπουγάτσα μπαίνει τυρί (που μπαίνει σίγουρα!!!) ή όχι!!! Δεν θ' ασχοληθώ με το μου ή το με, ούτε με το σουβλακοκαλαμάκι και την μπουγάτσα. Έχουν συζητηθεί επί μακρόν όλα τα παραπάνω και τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών είναι λίγο-πολύ γνωστά. Σημαντική επίσης και η τοποθέτηση του κυρίου Μπαμπινιώτη που δίνει δίκαιο και στις δύο πλευρές όσον αφορά το με-μου και τον-του λήγοντας περίπου ισόπαλη την αντιπαράθεση Βορρά-Νότου.
    Ένας τομέας που έχει αρκετό ενδιαφέρον είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων, το στυλ, ο αέρας, το χιούμορ, ακόμη και η τσατίλα ενός Αθηναίου και ενός Θεσσαλονικιού.
    Λοιπόν σε γενικές γραμμές ο Αθηναίος είναι πιο ''τσιταρισμένος''. Οι ρυθμοί γρηγορότεροι (αν και με την κρίση, όλα πηγαίνουν έναν τόνο πιο σιγά), οι άνθρωποι πιο αγχωμένοι. Αν το δεις στη θετική του πλευρά, σημαίνει άνθρωποι περισσότερο επιμελείς σε σχέση με την βόρεια χαλαρότητα, που μπορεί να μας αρέσει όταν ο Σταρόβας παριστάνει τον φίλο του Λάκη,είναι πολύ εκνευριστική όταν έχει να κάνει με ραντεβού, δουλειές κ.λ.π. Όταν φυσικά αυτή η ''τσίτα''σε κάνει να πατάς την κόρνα στον μπροστινό, ενώ το φανάρι είναι ακόμη κόκκινο,κάτι δεν πάει καλά! Οι Θεσσαλονικείς,ακόμη και τώρα είναι πιο ανεκτικοί στα φανάρια.
    Το ντύσιμο, στην πρωτεύουσα έχει την καλή και την κακή του πλευρά. Τα αγόρια άμεσα επηρρεασμένα από το σκάφος που δεν απέκτησαν την εποχή του χρηματιστηρίου, γυρίζουν με μοκασίνια και άσπρες βερμουδίτσες (και καλά έχω κότερο), ενώ όταν χειμωνιάσει φοράνε κάτι στρογγυλεμένα τύπου sportex υποδήματα και δυο γιακαδάκια στο λαιμό, χωρίς φαντασία. Στη Σαλονίκη τα πράγματα είναι πιο ''χύμα''κι αυτό στο ανδρικό ντύσιμο είναι συνήθως ευεργετικό.
     Σε αντίθεση με τα αγόρια, τα κορίτσια του Βορρά τα 'χουν ''ψιλομπλεγμένα''. Εξεζητημένο συνήθως ντύσιμο, ακόμη και τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές μέρες, γίνονται θέμα σχολιασμού και στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, από τους ρουμάκηδες που σαστίζουν στην εμφάνισή τους τύπου''έβαλα κάτι πρόχειρο και βγήκα,γιατί είμαι δεύτερο όνομα μετά τη Βανδή!!! Κατά την αναχώρηση τα πράγματα είναι σαφώς χαλαρότερα. Παντοφλίτσα, μαυρισματάκι κι όλα καλά. Οι Αθηναίες, πιο μυημένες όσον αφορά το ντύσιμο, το 'χουν σαφώς καλύτερα σε γενικές γραμμές. Το 'χάνουν λίγο στη φάση ''θέλω απλά να έχειςένα Cayenne'', αν και με την κρίση τα πράγματα βελτιώθηκαν.
     Το χιούμορ στο Βορρά είναι σαφώς πιο απλό, όπως κι οι άνθρωποι, αλλά και πιο χοντροκομμένο. Ο Αθηναίος συνήθως θα κάνει πιο εκλεπτυσμένο χιούμορ και πιο χαμηλόφωνο (με κίνδυνο να νυστάξουν οι ακροατές του). Τα χάχανα σαφώς δυνατότερα, με αδιαφορία για τον  περιβάλλοντα χώρο, υποδηλώνουν εύκολα την καταγωγή των Βορείων-είμαι από Νεάπολλλλη και πίνω καφέ Αχίλλλλειον- ενώ για τους Νότιους συνήθως τα πράγματα είναι πιο συγκρατημένα.
     Στην τσατίλα και τον εκνευρισμό έχουμε πάλι διαφορές. Τα παιδιά του Νότου με πολλά λόγια, πολλές φορές ανούσια, χειρονομίες ακίνδυνες και φιγούρα, ενώ τα παιδια από πάνω σου σβουρίζουν και κανα μπάτσο χωρίς πολλά-πολλά!!!
     Θα μπορούσα να γράφω για ώρες και σελίδες αλλά να μην σας ζαλίζω περισσότερο. Άλλωστε έχουμε την κρίση, τη Μέρκελ, τη χρεοκωπία κι όλα τ' άλλα τα ευχάριστα που πρέπει να σκεφτούμε.
      Το συμπέρασμα τελικώς είναι το εξής (αφού σημειώσουμε ότι πρόκειται για πολύ γενικές σκέψεις, αφού κι εγώ πιστεύω ότι σημασία έχει ο άνθρωπος κι όχι η καταγωγή): Οι βόρειοι πιο αγνοί, πιο ξηγημένοι (με την παλιά έννοια του όρου), πιο ανοιχτοί, πιο χαλαροί αλλά λιγάκι πιο ''βλάχοι'' και κάπως γκροτέσκο, χοντροκομμένοι,μονοκόμματοι (με τη λέξη Βλάχος,δεν εννοώ τη φυλή,προς Θεού). Οι Νότιοι πιο ντελικάτοι,περισσότερο συνεπείς,ευγενέστεροι αλλά πιο σφιγμένοι, κρυψίνοες και''λουκουμάδες'' που λέει κι ένα φιλλλλαράκι Νεαπολίτης.
      Δεκτά σχόλια και διαφωνίες στις αναρτήσεις ή στο f/b. Ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη για την υποκειμενική μου κρίση, δεν έχω πρόθεση να θίξω κανένα. Αντίθετα είμαι πρόθυμος να εξηγήσω......
  ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ???ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου