Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Φυσιολογικά δεν θα 'πρεπε να το χωράει ο νους μας...

   Όχι πως δεν το γνώριζα, όχι πως δεν το γνωρίζατε κι εσείς, μα πιθανότατα δεν είχαμε όλοι αντιληφθεί την έκταση του θέματος. 85 ΑΝΘΡΩΠΟΙ (ναι 85 όχι 85 χιλιάδες!!!) έχουν όσο πλούτο έχει η μισή Γη!!! 85 ζάμπλουτοι δισεκατομμυριούχοι συνδυαστικά, έχουν στα χέρια τους ό,τι έχουν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι!!! 85 άνθρωποι (υπάνθρωποι, ίσως) θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στο 95% των δεινών της ανθρωπότητας!!!
  Τα νούμερα είναι εκπληκτικά, εξοργιστικά θα έλεγα. Το 1% της ανθρωπότητας κατέχει 65 φορές περισσότερο, απ' όσο ο μισός υπανάπτυκτος ή αναπτυσσόμενος κόσμος!!! Ασύλληπτο!!!Ασύλληπτο και λυπητερό ταυτόχρονα. Δεν μπορεί να 'μαστε τα πιο εξελιγμένα όντα του πλανήτη και να φτιάξαμε αυτό το τερατούργημα. Δεν μπορεί να 'χουμε κρίση, σκέψη, συναισθήματα και να επιτρέπουμε αυτό το έκτρωμα!!!
  Δεν φιλοδοξώ να γράψω το καινούριο Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Το γράψανε μια χαρά ο Μαρξ με τον Ένγκελς κι ακόμη δεν μπορούμε να ξεμπερδευτούμε! Ούτε θα σταθώ στη διδασκαλία του Ναζωραίου περί των δύο χιτώνων. Φαντάζομαι πως κι ο Προφήτης των Μουσουλμάνων κάτι αντίστοιχο θα 'χει αναφέρει, αλλά κι ο Βουδισμός, ο Κομφουκιανισμός και ο Ζωροαστρισμός κάπου εκεί θα κινούνται.
   Ποια λογική γυρνάει στα κεφάλια αυτών που ανήκουν σ' αυτό το 1% και ποια λογική γυρνάει στα κεφάλια ημών, του υπόλοιπου 99% που το ανεχόμαστε? Ποια θεωρία-λάστιχο μπορεί να δεχθεί πως ένα δείπνο ή τα φιλοδωρήματα ενός, μπορεί να εμβολιάσουν ένα ολόκληρο χωριό? Πόσο μαλθακοί, πόσο βαριεστημένοι, πόσο αργοί στην σκέψη και πιο αργοί στη δράση έχουμε γίνει όλοι εμείς που δεχόμαστε τέτοιες καταστάσεις ως φυσιολογικές? Πόσο ναρκωμένοι από τηλεκοντρόλ και πληκτρολόγια είμαστε όλοι εμείς που πάψαμε να διεκδικούμε ή καλύτερα να απαιτούμε το αυτονόητο?
   Δεν πιστεύει κανείς πως μπορούν να επαναληφθούν οι Γαλλικές και οι Ρωσικές επαναστάσεις. Οι εποχές των μουζίκων και των μπολσεβίκων περάσαν ανεπιστρεπτί. Αν όμως απαλλοτριονώταν ο μισός πλούτος αυτών των 85, αυτοί θα παρέμεναν εξαιρετικά πλούσιοι και τα 3,5 δις του πληθυσμού της Γης θα έλυνε όλα τα προβλήματα επιβίωσης. Αν αυτό συνέβαινε στο πλούσιο 1% του πληθυσμού, θα ευημερούσαμε όλοι και για πάντα.
   Δεν ξέρω πόσο δίκαιο είναι να απαλλοτριώνεις για το κοινό συμφέρον, μα ας σκεφτούμε με πόσο καθαρά χέρια αποκτήθηκαν (στην συντριπτική τους πλειοψηφία) όλα αυτά απ' αυτούς τους λίγους. Μπορεί επίσης να ειπωθεί η γνωστή δικαιολογία των Βορείων, περί τεμπέληδων και υπναράδων μελαμψών. Ας το δεχτούμε κι αυτό. Πρέπει να το πληρώνουν με την ζωή τους ή με την ζωή και την υγεία των παιδιών τους? Τους έμαθε κάποιος να δουλεύουν ? Τους δόθηκε η δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης? Είναι εύκολο να βρίσκεις μια (τουλάχιστον) δικαιολογία για κάθε μικρή ή μεγάλη παγαποντιά. Είναι εύκολο να βρίσκεις ένα λόγο για να συνεχίζεις τον ύπνο του δικαίου.
     Λογική, θέληση και συγκροτημένες δράσεις χρειάζονται. Όχι ελεημοσύνη. Η ελεημοσύνη δεν έσωσε κανέναν. Αντίθετα μάλιστα. Η ελεημοσύνη πολλές φορές κοιμίζει το πνεύμα.
    Δεν φιλοδοξώ να υψώσω κανένα επαναστατικό λάβαρο. Ίσως είμαστε πολύ κουρασμένοι ή πολύ χορτάτοι για επαναστάσεις. Δεν μπορώ με τίποτα όμως να θεωρώ φυσιολογικό και αποδεκτό κάποιοι συνάνθρωποί μας, στο διπλανό στενό ή στην υποσαχάρια Αφρική να ζούνε σαν τα ποντίκια κι άλλοι να μετράνε τρελά μηδενικά ως σύγχρονοι Σκρουτζ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου