Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Χούντα. Ες αεί...

χούντα < ισπανικήjunta (ένωση)
 χούντα θηλυκό ομάδα στρατιωτικών που κυβερνούν δικτατορικά αφού ανήλθαν συνήθως με πραξικόπημα στην εξουσία

 Η δεκαετία του '60 του προηγούμενου αιώνα,  ήταν η δεκαετία της αμφισβήτησης. Ήταν η εποχή που οι baby-boomers αμφισβητούσαν και βγάζανε τη γλώσσα στην καθεστηκυία τάξη των γoνιών τους . Rock en roll , rock, hippies, αμφεταμίνες, μαζικές και δυναμικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις , woodstock, Παρισινός Μάης.
 Όχι όμως και στην Ελλάδα. Εδώ στα πάτρια , μετά τα πολιτικά τερτίπια της Φρειδερίκης, του Καραμανλή , των Παπανδρέου (πάντα υπάρχει ένας Παπανδρέου πρόθυμος για το κακό)  , και του Μητσοτάκη, αφού παίξανε με ανένδοτους, με σχέδια Προμηθεύς, Περικλής, Ασπίδα, Ιέραξ 1 και 2, ήρθαν οι συνταγματάρχες. Στην Ελλάδα δεν είμαστε άξιοι ούτε μια χούντα ανώτατων αξιωματικών να εγκαθιδρύσουμε . Λίγο πιο πάνω από την (θεωρητικά) τριτοκοσμική Λιβύη που είχε δικτάτορα ταγματάρχη.Η Ελλάδα λοιπόν στο ψυγείο, μακριά και έξω από κάθε πολιτική , πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα του δυτικού κόσμου.
  Τα οικονομικά μεγέθη της επταετίας είναι λίγο θολά.Κατά γενική λαϊκή ομολογία, από οικονομικής άποψης ο κόσμος περνούσε καλά· τα επίσημα στοιχεία της εποχής μιλούσαν για 4% ανάπτυξη το χρόνο. Η οικονομία πήγαινε "τρένο" με τη φόρα που είχε από την προηγούμενη δεκαετία, με τα μεγάλα έργα σε υποδομές στην ενέργεια, στα ναυπηγεία , στα λιμάνια , στις μεταφορές· στην λαϊκή οικονομία  ατμομηχανή ήταν η αντιπαροχή. Κάποια σύγχρονα στοιχεία για τα σκάνδαλα του Μπαλόπουλου με τα κρέατα και τον τουρισμό( πταίσματα μπροστά σε εξοπλιστικά και siemens) και για τον υπερτριπλασιασμό του δημόσιου χρέους, προσπαθούν να αποδημήσουν αυτή την εικόνα. Βιβλιογραφία για το θέμα δεν έπεσε στην αντίληψη μου, οπότε μένουμε με την γνώμη που έχει ο καθένας.
 Σε πνευματικό επίπεδο, η επταετία   μας κράτησε φρεναρισμένους. Οι αμόρφωτοι  συνταγματάρχες, προσπάθησαν να επιβάλουν μια γλώσσα ανάμικτη με αρχαΐζουσα , καθαρευουσιάνικα και δημοτικίζοντα στοιχεία δικής τους έμπνευσης.Λογοκρισία σε κάθε μορφή έκφρασης , λόγου, τέχνης ή ιδεών που δεν άφηνε την Ελληνική κοινωνία να παντρέψει το διεθνές γίγνεσθαι με την Ελληνική πραγματικότητα.
 Οι διώξεις του πνευματικού και δημοσιογραφικού κόσμου φαινόμενο σύνηθες και  απηνές . Καταστέλλονταν με βάρβαρο τρόπο κάθε προσπάθεια ελεύθερης σκέψης· Μ΄αυτό τον τρόπο ο Ελληνικός λαός έμεινε χωρίς ηγέτες, αφού έτσι κι αλλιώς οι πολιτικοί άνδρες είχαν πηδήξει πρώτοι από την βάρκα και είχαν αυτοεξορισθεί σε Παρίσια και Γερμανίες.
 Βασανιστήρια, εξορίες,, διώξεις, αναιρέσεις Ελληνικών διαβατηρίων, δούναι και λαβείν με τους Αμερικάνους πρέσβεις για την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων(βλ .Ανδρέα Παπανδρέου) σε καθημερινή βάση για όλους του αντιφρονούντες.
 Όμως η χούντα δεν στράφηκε ποτέ ενάντια στον Ελληνικό λαό με γενοκτονικές προθέσεις.Ευτυχώς ,δεν μπήκαμε στην διαδικασία να μετράμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και αγνοούμενους που άφησαν πίσω τους οι αιμοσταγείς  λατινοαμερικάνικες χούντες της ίδιας εποχής.
 Η ευζωία(πλασματική ή πραγματική), η μη ηγεσία και το ότι δεν πειράχτηκε ο λαός στο μεγαλύτερο μέρος του, ήταν οι λόγοι που η πρώτη , μοναδική, μαζική και μεγάλη απόπειρα αντίδρασης κατά του καθεστώτος ήταν το Νοέμβριο του '73 με κέντρο και ορόσημο το πολυτεχνείο. Τα αιτήματα και τα συνθήματα  της προηγούμενης δεκαετίας της αμφισβήτησης, ήταν περισσότερο ιδεολογικοφιλοσοφικού χαρακτήρα.Imagin...,  no war, peace , κάντε έρωτα όχι πόλεμο, η φαντασία στην εξουσία.Στην Ελλάδα το κεντρικό σύνθημα -αίτημα είχε ζωτική σημασία για την καθημερινότητα των ανθρώπων. ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
  Δεν έδιωξε την χούντα το πολυτεχνείο, παρά τους νεκρούς του και την διεθνή κατακραυγή. Απλά ήταν ο καιρός για αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της από τον σκληροπυρηνικό Παπαδόπουλο στον πιο ενδοτικό Ιωαννίδη. Όταν ο εν λόγω κύριος παρέδωσε την μισή Κύπρο στα διεθνή θέλω, τότε η δουλειά αυτής της χούντας είχε τελειώσει.
 Όπως μετά τον πόλεμο μας επιβλήθηκε ένας Παπανδρέου, από δεκαετίας εξαφανισμένος από την Ελληνική πραγματικότητα και τους αγώνες της  για να εκτελέσει κάποιου είδους υπηρεσία, έτσι και μετά το τέλος της χούντας των συνταγματαρχών, μας επέβαλαν  τον Καραμανλή, που τεχνηέντως ανακηρύχθηκε  και ως Εθνάρχης· ποιος; ο κύριος που δεν ξέρουμε πού ήταν και τί έκανε στον πόλεμο και που στα δύσκολα της χούντας στοχαζόταν στα Παρίσια.
Εκεί είναι η απαρχή των δεινών του σήμερα. Από τότε εγκαθιδρύθηκε το καθεστώς που με τους χειρισμούς του πλούτισε αφήνοντας τον λαό στη μιζέρια.
  Προσεταιρίστηκε και μπούκωσε τα στόματα  της πνευματικής και δημοσιογραφικής ελίτ αυτολογοκρίνοντας τες ,  και πέταξε ψιχία στο λαό για να μην φωνάζει.
 Καταρράκωσε παιδεία και γλώσσα και μας άφησε χωρίς ιδεολογικές βάσεις για να στηρίξουμε αιτήματα και λύσεις.
  Και να 'μαστε τώρα. με Δημοκρατία , χωρίς λογοκρισία και χωρίς διώξεις . Μ' ένα πουκάμισο αδειανό...
                                                                                                                                                          Κουκ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου