Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Περί πολιτισμού...

   Ποταμούς δακρύων χύνουν σε ραδιόφωνα και sosial media οι "επιδοτούμενοι" εθνικοί μας καλλιτέχνες, για την κατάργηση του υπουργείου πολιτισμού και ενσωμάτωσή του με το παιδείας. Τώρα θα μου πείτε, τί σχέση έχει ο πολιτισμός και η παιδεία με τα κάθε είδους θρησκεύματα , ποδόσφαιρα και ντόπες;  Ε, άλλη ιστορία αυτό . Στην Ελλάδα έχουμε αποσυνδέσει χρόνια τώρα, την παιδεία από τον πολιτισμό· γι'αυτό και ο εξ ορισμού κρατικός φορέας που μας κατεύθυνε πολιτισμικά (λέμε τώρα), δρούσε ανεξάρτητα από την παιδεία.
   Το ΥΠ.ΠΟ.  έχει καταντήσει από την Μελίνα και εντεύθεν , διαχειριστής και διαμοιραστής τεραστίων κεφαλαίων, διαχειριστής των πάσης φύσεως αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων   και πάνω απ' όλα , διοργανωτής και χορηγός  συναυλιών και αρχαιοπρεπών  θεατρικών παραστάσεων . Μ' αυτόν τον τρόπο έχει βρει τη φόρμα να κάνει όλη την Ελληνική "διανόηση" να βγάζει το σκασμό γι' αυτό που κυοφορούνταν τόσα  χρόνια , αλλά όχι να παράγει και να προωθεί στα πέρατα της οικουμένης το σύγχρονο Ελληνικό πολιτιστικό στίγμα.
  Μ' αυτόν τον αντιπαραγωγικό και στείρο τρόπο κινείτε και όλη η αλυσίδα "παραγωγής πολιτισμού" από τους κάθε είδους "φορείς".
   Παρακολουθώ εδώ και καιρό μέσα από διάφορες "ομάδες" και ως ενεργό μέλος παλαιότερα , τα πολιτιστικά δρώμενα των χωριών του δήμου Βόλβης και δη της Ν. Μαδύτου, που βρίθουν από καινοτομία και εξέλιξη . Γιορτή λιπαριάς , χορευτικά συγκροτήματα· γιορτή ρίγανης, χορευτικά συγκροτήματα· γιορτή σαρδέλας , χορευτικά συγκροτήματα· πανηγύρι , χορευτικά συγκροτήματα . Χορευτικά συγκροτήματα που χορεύουν νησιώτικα κι ας μην έχουν ανέβει τα μέλη τους ποτέ σε βάρκα, που χορεύουν Κρητικά κι ας μην έχουν γρικήσει ποτέ ασκομαντούρα στον Ομαλό, που χορεύουν Ηπειρώτικα κι ας μην έχουν ακούσει το αχολόγημα του κλαρίνου   από το αντηχείο της Γκαμήλας και των Τζουμέρκων . Ας είναι καλά η μουσική σχολή του Σταυρού και η χορωδία της,  που διαφοροποιείται με τον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα .
   Έχει βαρεθεί ο κόσμος το χιλιοπαιγμένο έργο της παρουσίασης παραδοσιακών χορών, βράκα , φουστανέλα , σεγκούνι . Οι περισσότερες εκδηλώσεις , όταν δεν είναι αυτό , είναι για να μαζευτούν χρήματα για να στηριχθεί αυτό.
   Μπορεί σε κάποιους να αρέσει, όμως το εμπεδώσαμε , πρέπει ταυτόχρονα να προχωράμε και σε άλλες κατευθύνσεις . Καλοκαίρι είναι , πανηγύρια έρχονται .  Με τα μισά από τα  χρήματα ενός "ανταμώματος", θα έρθουν τρία μουσικά νεανικά γκρουπάκια να παίξουνε στο προαύλιο του σχολείου,  που θα κρατήσουν τις ηλικίες  10 -30 μέχρι τα ξημερώματα . Χωρίς είσοδο , μόνο μπύρες να πωλούνται θα βγει  και κέρδος. Με πιο μεγάλο κέρδος φυσικά το ότι προσεγγίζουμε τους νέους  που έτσι κι αλλιώς τους έχει στην απ'έξω το κεντρικό σύστημα,ας  μην τους αφήνουμε κι εμείς.
   Πατήστε το enter να ξεκινήσει να εκπέμπει από το web ο ραδιοφωνικός σταθμός του χωριού. Αυτονόητα νομίζω, τα πολλαπλά οφέλη μιας τέτοιας κίνησης . Αντιστρόφως ανάλογο το κόστος  με την υπεραξία που θα δώσει στην κοινωνία  όποιου χωριού το τολμήσει.
   Μην τιμωρείτε τους ηλικιωμένους,  αφού έτσι κι αλλιώς οι συντάξεις τους είναι υπερπολύτιμες... η μόνη τους επαφή με τον έξω κόσμο είναι καλώς ή κακώς μέσω της tv . Λύστε το χρόνιο πρόβλημα με τις κεραίες - αναμεταδότες. . Αφού είναι δηλωμένη  η δικαιολογία ή η πραγματικότητα   των ιθυνόντων ότι δεν υπάρχουν χρήματα,   ας πάρει την κατάσταση στα χέρια του ο "πολιτισμός".
   Διεκδικήστε την αξιοποίηση του καταπληκτικού κτηρίου και τοπίου των παλαιών σφαγείων. Ήρθε ο καιρός,  να βγάλει τα χρήματά της εκείνη η παλιά επένδυση κατασκευής της προβλήτας με τους βραχίονες.Υπάρχει το μέτωπο που ξεκινάει από τα Λουτρά , το Ρωμαϊκό καλοστεκούμενο απομεινάρι , το Αλλουβιακό παραποτάμιο  δάσος της Απολλωνίας , το βήμα του Αποστόλου Παύλου , η παραλία και η εγκαταστάσεις του surf ,  η ιππική μονάδα στη Ρεντίνα , τα Τέμπη με το καταπληκτικό υδρόβιο περιβάλλον του Ρήχειου και τέλος η θάλασσα . Πείσετε της δημαρχιακές αρχές που διατυμπανίζουν ότι άρχουν σε τουριστικό δήμο ,  ότι τουρισμός δεν είναι μόνο σεζλόνγκ και μπητς μπαρ. Ήδη στο χώρο , όλη την άνοιξη κατασκηνώνουν αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και ποδηλάτες που διασχίζουν την Μακεδονία .
  Πρέπει να αλλάξουμε γωνία θέασης , του θέματος πολιτισμός πλέον. Η πεπατημένη έφτασε σε αδιέξοδο , το βλέπουμε , το βιώνουμε. Πρέπει να αφήσουμε τους πάσης φύσεως ιθύνοντες έξω απ' αυτό. Είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας να αλλάξουμε τον μέχρι τώρα τρόπο δράσης και σκέψης . Να περάσουμε από το στάδιο που απλά θυμώνουμε γιατί  οι παραλίες είναι βρώμικες , στο επόμενο , που είναι κάθε φορά που πηγαίνουμε σε μια παραλία, να μαζεύουμε δυο σακούλες σκουπίδια άλλων όταν φεύγουμε.
   Μόνοι μας,  χωρίς πλέον να περιμένουμε βοήθεια από καμία βαθμίδα της πολιτείας , με έξυπνες προτάσεις και δράσεις μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε το χρεοκοπημένο μοντέλο της μέχρι τώρα πορείας μας .
  Υ.Γ. Υπ' όψιν ότι οι προτάσεις γίνονται για να ξεκινήσει ή να προσθέσει προβληματισμό και δεν γίνονται από τον "καναπέ",  αλλά από όρεξη για βοήθεια σε όλα τα παραπάνω . 

1 σχόλιο: