Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Μαγειρέματα...

   Ζέστες κι αυτές !!! Καλοκαιράκι μεστό και ώριμο. Ότι πρέπει αυτός ο καιρός για να "τραβήξουν" οι γιουφκάδες, τα κους-κούσια και τα υπόλοιπα μαγειρέματα των νοικοκυράδων,  που είναι απλωμένα στις βεράντες και στους μπαξέδες, πάνω σε παλιά ντιβάνια  ή τραπέζια , με το σεντόνι από κάτω και την παλιά κουρτίνα εν είδη κουνουπιέρας από πάνω για να μην πάνε οι μύγες.Διαμάντια της προσφυγικής και της ντόπιας κουζίνας.Γιουφκάδες, κους-κους, ξ(υ)νός , τραχανός και πολλά- πολλά άλλα . Διαμάντια  που η Γιαννιώτικη οικονομική εξωστρέφεια  έκανε όλη την Ελλάδα και ίσως όχι μόνο , να γνωρίσει τις χυλοπίτες ,και  η Λημνιά φιλοξενία μας έκανε να γνωρίσουμε τα φλωμάρια . Άπειρα τέτοια παραδείγματα από προϊόντα τοπικής κουζίνας  απ' όλη την Ελλάδα , που η επιχειρηματικότητα  της κάθε  περιοχής μας τα έκανε γνωστά και τα τοποθετεί στα ράφια των παντοπωλείων και των υπεραγορών. Πάμπολλα όμως τέτοια προϊόντα παρασκευάζονται σε οικιακή κλίμακα και ποσότητα για ιδία χρήση, στα χωριά μας . Σε τί είναι καλύτερο το κρίθινο Κρητικό παξιμάδι από το φτοσμένιο ή αυτόσμο ( στη δημώδη Μαδυτιανή ) ή εφτάζυμο παξιμάδι, με εφτά φορές "πιασμένη" μαγιά από ρεβίθι. Σε τί είναι καλύτερες οι πίτες σε κάθε γεύση του Κανάκη,  από το μαντί και την γαλατόπιτα; Γιατί λοιπόν στα παντοπωλεία μας να βρίσκουμε προϊόντα με "σπιτικές " συνταγές από όλη την Ελλάδα , αλλά να μην μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα της δικής μας παράδοσης ; Πού είναι οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού από τα τόσα και τόσα αυτοφυή και καλλιεργούμενα φρούτα της περιοχής;  Ο "Παπαγεωργίου" γιατί είναι πιο μάγκας;
   Μάλλον είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε επιχειρηματικές κινήσεις προς τέτοια κατεύθυνση. Η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας και η μακροχρόνια ανεργία θα κάνουν χρόνια να συνέλθουν, αν συνέλθουν ποτέ. Για μία επιχείριση τέτοιου είδους , που θα εδράζεται σε γυναικεία ή  σε οποιαδήποτε άλλη  συνεταιριστική ή ιδιωτική βάση ίσως να είναι η ώρα της . Βρισκόμαστε σε δήμο που δέχεται ετησίως χιλιάδες Βαλκάνιους και Έλληνες επισκέπτες , οι οποίοι θα μπορούσαν να γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές των προϊόντων αυτών.
  Προβλήματα και δυσκολίες για να στηθεί κάτι τέτοιο ; Όσα συναντάει μπροστά της κάθε επιχείριση για να στηθεί, δηλαδή άπειρα.
  Ίσως να αξίζει τον κόπο μια προσπάθεια... ως καταναλωτή θα με έπειθε!
                                                                                                                                                           Κουκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου