Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ακούει κανείς....

Κλείσαμε εβδομάδα σήμερα στο faceboook και με πολλές προσθαφαιρέσεις έχουμε μαζευτεί 280 νοματαίοι , που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος του τόπου που κατοικούμε , του τόπου που μεγαλώσαμε ή ακόμα του τόπου που απλά  καταγόμαστε , δηλώσαμε παρόν. Ένα παρόν που πολλοί από 'μας τους καθημερινούς ανθρώπους το εκφράσαμε στην ομάδα , είτε με ένα χαιρετισμό ,είτε  με έναν προβληματισμό ,είτε με μια ανακοίνωση ή με μια δημοσίευση φωτογραφίας.
    Όπως πάντα λοιπόν,   αυτοί που στην Ελλάδα θέλουν να μιμούνται τους ηγέτες  σε  κάθε βαθμίδα  ακολουθούν τελευταίοι τα γεγονότα και τις καταστάσεις και δεν τις ηγούνται. Η μομφή μας λοιπόν προς κάθε εξουσία και  εξουσιαστή , που απαξιούν , δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να μας  ''χαιρετήσουν''.
      Δεν πρέπει να μας απαξιούν .  Είναι μια νέα γενιά ανθρώπων που ζήτησε και πήρε την ψήφο μας  για να ηγηθεί  μιας προσπάθειας που θα πάλευε σε καθημερινό - τοπικό επίπεδο για 'μας  μαζί μ' εμάς, άρα δεν πρέπει να μας αντιμετωπίζουν ως ''πολιτικά όντα'' με τα οποία  θα χρειαστεί να ξαναεπικοινωνήσουν  ένα μήνα πριν τις εκλογές .
    Πρέπει να μας γνωρίσουν , αν θέλουν να λέγονται πολιτικοί που έχουν επαφή με την κοινωνία.  Αν πάλι επικαλεστούν τον μεγάλο φόρτο εργασίας που τους κρατάει  κλεισμένους μέσα στα γραφεία τους  προσπαθώντας να υλοποιήσουν τα υψηλά οράματα τους για τον τόπο , οι μυστικοσύμβουλοι τους πρέπει πάραυτα να τους  ειδοποιήσουν , άλλως να τους αλλάξουν αμέσως .
    ''Πρέπει'' να  θέλουν να συμμετέχουν στην ομάδα , γιατί   μάλλον δεν θα βρούνε μεγαλύτερο ακροατήριο , από όποιο βήμα κι αν μιλήσουν ( εκτός ακροατηρίου προθύμων χειροκροτητών).
    Όλα τα παραπάνω  νομίζω ότι δεν χρίζουν περαιτέρω εξηγήσεων και αναλύσεων, γιατί απευθύνονται σε μοντέρνους , νοήμονες ''εξουσιαστές'' , οι οποίοι προφανώς έχουν  καταλάβει(;) καλύτερα από 'μας τη δύναμη του μέσου (facebook) .
       Θα περιμένουμε λοιπόν από τους εξής , τα εξής: από την κοινότητα με την μηδενική πλέον δύναμη και συμμετοχή στην άσκηση εξουσίας ,   να δηλώσει παρόν  , να μας ανακοινώνει τις δράσεις της , τις προτάσεις της ,  τα προβλήματα που απασχολούν και χρίζουν επίλυσης και τις θέσεις της (συλλογικά και προσωπικά των μελών της  ). Να μας ''δει'' ως πίνακα ανακοινώσεων για κάθε είδους θέμα , να μας ενημερώνει για τα κοινοτικά συμβούλια , τα θέματά τους και  να ''μας''  ''χρησιμοποιήσει''  ως μοχλό πίεσης προς υψηλότερα κλιμάκια.
    Από το αμέσως επόμενο επίπεδο εξουσίας , την  αντιδημαρχία,  περιμένουμε να μας ''αγκαλιάσει'' , να μας ακούσει και πάνω από όλα να μας δώσει εξηγήσεις για όλα τα προβλήματα και τις καταστάσεις που η αγελαία  λογική μας ίσως δεν μπορεί να συλλάβει . Η κίνηση ενεργών πολιτών και απλοί πολίτες  έθεσαν ερωτήματα για την μονάδα βιολογικού καθαρισμού και το κέντρο υγείας.  Ας ξεκινήσει τις απαντήσεις από 'κει .
     Από τον δήμαρχο  περιμένουμε έναν χαιρετισμό , όπως φαντάζομαι θα έκανε στην ομάδα  Δήμος Βόλβης (Dimos Volvis) . Περιμένουμε πού και πού  να μας διαβάζει για να οσμίζεται  τις προθέσεις και τις διαθέσεις των ιθαγενών . Είναι ο μόνος τρόπος αυτή τη στιγμή που μέσω αυτού μπορεί να ''ακούσει'' τη Μάδυτο και όλα τα χωριά του Δήμου από αντίστοιχες ''ομάδες''.   Α! και θέλουμε να μας απαντά σε θέματα που άπτονται του οικισμού μας όταν του τα θέτει η κοινότητα  ή οι σύλλογοι ( πολιτιστικός ,αθλητικός , γεωργικός) .
         Από  τους βουλευτές  που  προσκαλέσαμε στην ομάδα δεν ξέρουμε αν μπορούμε να περιμένουμε ή να ζητήσουμε κάτι , έτσι κι αλλιώς είναι τόσο αποκομμένοι από το κοινωνικό σώμα που οποιαδήποτε κίνησή τους ( χαιρετισμός ή οτιδήποτε άλλο) θα μας εξέπληττε θετικά.
      Αν από κάποιους θεωρηθούν παράλογα αυτά που ζητάμε , η δική μας λογική μας λέει ότι έτσι πρέπει να δουλεύουν τα πράγματα σε μια δημοκρατία, την οποία στην Ελλάδα μόνο την ευαγγελιζόμαστε και δεν παλεύουμε να την κάνουμε κάθε μέρα και καλύτερη . Έπειτα τα είπαμε αυτά  ''Ο άνθρωπος δεν θα είχε πετύχει το εφικτό, αν δεν είχε ξανά και ξανά προσπαθήσει να φθάσει το ανέφικτο''
   

1 σχόλιο: