Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ωδή στο στοιχειό της πόλης!




Αυτή είναι μέρα για την Θεσσαλονίκη!  Γενάρης , λιακάδα και παγωμένος Βαρδάρης. Δεν υπάρχει πένα που να έγραψε για την Θεσσαλονίκη και να μην περιέγραψε μια τέτοια μέρα. Ζησιάδης, Ιωάνου, Ταχτσής,  Κοροβίνης, Βασιλικός στον πεζό λόγο και Κλεφτογιώργος , Μηλιώκας, Βίρβος,Πάνου ,Γράψας , Χαψιάδης ,Καβαδίας Κοροβίνης και Παπάζογλου είναι οι λίγοι που μου έρχονται στο μυαλό, που με τους στίχους τους και την ποίηση τους ύμνησαν αυτόν τον τρελοαέρα που χαρακτηρίζει την πόλη μας και σκορπίζει τα αλάτια του Θερμαϊκού στους δρόμους της. Ο Βαρδάρης συνόδευε  , όταν δουλεύαμε, τα πιο δύσκολα μεροκάματα του χρόνου·η βοή του που γιγαντωνόταν μέσα από τα ανοίγματα της οικοδομής, συνόδευε τα παραμύθια που λέγανε οι μεγαλύτεροι για την δύναμή του σε αλλοτινά χρόνια  και όταν χαλάρωσαν οι καιροί, συνόδευε με τη βοή του τις μαζώξεις  , τα τσίπουρα και τα μασσάλια.
Bardar λέει ένας μύθος, στα Φαρσί  (την αρχαία Περσική) σημαίνει μεγάλο ποτάμι. Οι Πέρσες αιχμάλωτοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου όταν στάλθηκαν ως σκλάβοι στη Μακεδονία , αυτό το όνομα έδωσαν στην νερένια και αέρινη κατεβασιά του Αξιού.
 Η παλιά εκβολή του ποταμού και το δέλτα του ήταν πιο πάνω από ότι είναι σήμερα ,σε βαθμό που πόλη και ποτάμι στέκονταν καρσί  στον Θερμαϊκό. Αυτό σήμαινε  ότι η ορμή του αέρα και των κρύων μαζών που κατέβαζε , χτυπούσανε  με όλη τους την ορμή πάνω στην πόλη.
Πλατεία Βαρδαρίου για όλον το κόσμο, όχι όμως για τον Ο.Α.Σ.Θ. και για τους ονοματοδότες της πόλης μας . Ακόμα ένα από τα οξύμωρα της πόλης,  είναι η πλατεία να χαρακτηρίζεται από το άγαλμα ενός Βασιλιά ,του Κωνσταντίνου του Α , αλλά να ονομάζεται πλατεία Δημοκρατίας. Ο Βαρδάρης είναι το χιλιομετρικό κέντρο της πόλεως. Από ΄κει ξεκινάνε να μετράνε οι χιλιομετρικές αποστάσεις για κάθε σημείο της Ελλάδας. Από την κατεύθυνση επίσης του Βαρδάρη και με φυγόκεντρη φορά προς κάθε κατεύθυνση  είναι αριθμημένοι οι οδοί της. 
Η περιβόητη λοιπόν κακόφημη περιοχή της " μπαρας " μετονομάστηκε σε "Βαρδάρη". Το κακόφημο της περιοχής παρ΄όλη την αλλαγή του του ονόματος, παρέμεινε. Χάνια , χανιτζήδες, τραξιδιώτες, στρατός , αγοραίος έρωτας,νταβατζήδες , μάγκες,εσωτερικοί μετανάστες , ανταρτόπληκτοι, εμπόριο.
Ο Βαρδάρης είναι το στοιχειό που διαφεντεύει  την Θεσσαλονίκη. Και σήμερα βγήκε τσάρκα!
                                                                                                                                              Κουκ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου