Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Από τη θεωρία....στην πράξη!

Πολύ μελάνι έχει χυθεί και πολύ σάλιο έχει σπαταληθεί τις τελευταίες δύο μέρες -ιδιαίτερα μεταξύ των λογοτεχνικών κύκλων- με αφορμή την άρνηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου και τη μη αποδοχή του Μεγάλου Βραβείου των Γραμμάτων που του απονεμήθηκε.
Εγώ δε θα σταθώ στην ορθότητα ή μη της απονομής του βραβείου στον συγκεκριμένο λογοτέχνη,δεν έχω άλλωστε ούτε τη γνώση αλλά ούτε και τη "χορδή" που απαιτείται προκειμένου να αξιολογηθεί η ποιότητα και το έργο ενός ποιητή.Δε θα σταθώ ούτε και στον τρόπο αντίδρασής του και στη δήλωσή του ότι.... "Η άρνηση αυτή είναι πράξη ζωής".
Εκεί που θα σταθώ είναι στη συνέπεια ενός ανθρώπου κατά τη διάρκεια της πορείας του και στην έμπρακτη απόδειξη των όσων έχει δηλώσει,έχει ασπαστεί και έχει προάγει ως θεωρία του.
Γιατί ο Ντ. Χριστιανόπουλος την συγκεκριμένη θέση περί βραβεύσεων και βραβείων την έχει πάρει δημόσια,εδώ και 33 περίπου χρόνια!Σε κείμενό του με τίτλο "Εναντίον"που δημοσιεύτηκε το 1979,όπου και δήλωνε...."Είμαι εναντίον κάθε τιμητικής διάκρισης,απ' όπου κι' αν προέρχεται.Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία απ' το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε.Αυτό το απαίσιο "υπείροχον έμμεναι άλλων" που μας άφησαν οι αρχαίοι.Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου".
Επιμονή στη θεωρία λοιπόν αλλά και συνέπεια στην πράξη!
Και μοιραία,ιδιαίτερα λόγω των ημερών που ζούμε,δεν μπορεί κανείς παρά να κάνει αυτόματα τη σύγκριση με πρόσωπα που καλώς ή κακώς -κάκιστα κατ' εμέ- διαχειρίζονται την πραγματικότητά μας,το σήμερα αλλά και το αύριο αυτού του τόπου.Πρόσωπα που όντας οι αποκλειστικοί υπαίτιοι για τον καιάδα όπου καταβαραθρώθηκε η πατρίδα μας,συνεχίζουν ν' αναπτύσσουν θεωρίες ιδανικών και αγνών προθέσεων. Θεωρίες εξυγίανσης, αναμόρφωσης, προόδου,ανάπτυξης,επίλυσης κάθε προβλήματος και ευημερίας!
Θεωρίες ανέπτυξαν και με τις θεωρίες αυτές ξεκίνησαν τη διαδρομή τους.Οι πράξεις τους όμως τους διάψευσαν οικτρά!Ασθενής προφανώς η μνήμη τους ή υποταγή στις ανάγκες(τους) των καιρών;Τα συνθήματα και τα ζιβάγκο έγιναν¨ξύλινα κλισέ"και κοστούμια ατσαλάκωτα.
Ο αγώνας για δημοκρατία,ευημερία κι' ένα καλύτερο αύριο έγινε αγώνας για εδραίωση στην εξουσία,προσωπική προβολή και συσσώρευση πλούτου.Η θεωρία πήγε περίπατο!
Το "Εδώ Πολυτεχνείο",αφού πρώτα εκσυγχρονίστηκε και σοσιαλιστικοποιήθηκε, έγινε υψηλής ποιότητας τριτοβάθμια εκπαίδευση σε πανάκριβα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού,έγινε ο παχυλός μισθός του Ευρωεπιτρόπου,έγινε εξασφάλιση της ευμάρειας ακόμα και των απογόνων τους!Έγινε καταθέσεις στην Ελβετία με πολλά μηδενικά και off sore εταιρίες,έγινε τεράστιες ακίνητες περιουσίες για τις οποίες δεν δόθηκε ποτέ και σε κανέναν λόγος για το πως αποκτήθηκαν!
Εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη λοιπόν στην περίπτωση του Ντίνου Χριστιανόπουλου και πλήρης καταστρατήγησή της στην περίπτωση των χυδαίων ρουφιάνων που αφού πρώτα εκπόρνευσαν αυτήν την δύσμοιρη πατρίδα,εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να την εκδίδουν,πάντα και αποκλειστικά για όφελος των ιδίων.
Απομένει λοιπόν σ' εμάς να επιλέξουμε τι θα επικροτήσουμε και τι θα κατακεραυνώσουμε....
ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ !!!!!!!!!

2 σχόλια:

  1. Καλώς ορίζω τον φίλο μου και το εξαιρετικό του άρθρο.Πολλές μεγάλες και βαθιές βουτιές στο blog του maditianos έστω κι αν είσαι απλά συνοδοιπόρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι βουτιές ήταν,είναι και θα είναι πάντα απαραίτητες φίλε.......γιατί έτσι δοκιμάζεις τις ανάσες σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή