Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Βιβλιοθήκης συνέχεια...

  Το παρελθόν λοιπόν της βιβλιοθήκης της Νέας Μαδύτου το είδαμε μέχρι τώρα.
   Τις φωτογραφίες από τα εγκαίνια με τους τότε προύχοντες ,  αλλά πάνω απ' όλα με τον μεγάλο δωρητή - ευεργέτη του χωριού μας τον κ. Βακούρα, που η μεγάλη του αγάπη για το χωριό και το όραμά του για την μόρφωση των κατοίκων του τον έκανε να χτίσει αυτή την βιβλιοθήκη.
   Την συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσαν οι φωτογραφίες στην σημερινή καθηγήτρια φιλολογίας Γεωργία Σπανούδη,  που τότε είχε εκφωνήσει τον λόγο των εγκαινίων εκπροσωπώντας προφανώς τους νέους του χωριού.
  Την ευαισθητοποίηση και το άρθρο του Γιώργου Καπόνια,  που με τις αναμνήσεις και την οπτική του  μας παρακίνησε να βάλουμε λίγο στο μυαλό μας ξανά την βιβλιοθήκη  και που προκάλεσε επίσης  την ιστορική αναδρομή για την λειτουργία και τα πεπραγμένα της από  από την Σουλτάνα Χατζηγαλήνη.  
  Μέλη της ομάδας και αναγνώστες του ιστολογίου με like και αναγνώσεις  δηλώσαμε παρών σε όλη αυτήν την αναδρομή. Τί κρίμα όμως που  από όλο αυτό απουσιάζουν οι αρχές του χωριού. Θέλουμε να μάθουμε από επίσημα χείλη το μέλλον αυτού του ιστορικού κτηρίου και της λειτουργίας του. Ανέφερε η Κατερίνα Leo  κάτι για επαναλειτουργία της υπό την αιγίδα του δήμου, αλλά δεν ξέρω αν ήταν επίσημο και για  το πότε είναι προγραμματισμένο. Ξέρουμε ότι η κοινότητα και ο καθ' ύλην αρμόδιος σύλλογος του χωριού  ο πολιτιστικός, δεν έχουν την αρμοδιότητα πολλώ δε μάλλον τα χρήματα για οτιδήποτε. Η βιβλιοθήκη γεννήθηκε και ξεκίνησε από την εθελοντική δωρεά κάποιου. Μπορεί και να δουλέψει με τον εθελοντισμό όπως δούλευαν παλιότερα αρκετά πράγματα όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες. Υπό την ηγεσία κοινότητας και  συλλόγου και με εργάτες όλους εμάς που θέλουμε να βοηθήσουμε , ο καθένας με τον τρόπο του και από το μετερίζι του  πρέπει να ξεκινήσει μία προσπάθεια ανασυγκρότησης της . Ας το ζητήσουμε από τον δήμο, του οποίου δεν θέλουμε τη βοήθεια απλά την έγκριση.Ίσως να μην υπάρχει δικαιολογία άρνησης όταν δεν ζητάμε χρήματα. Δεν είναι παράλογο το αίτημα. Ζητάμε ένα προϋπάρχον κτήριο με συγκεκριμένη λειτουργία  να επαναλειτουργήσει. Τα άλλα θα έρθουν, μπορούμε να τα βρούμε. Μπορούμε να βρούμε πολλά από τα παλιά βιβλία που βρίσκονται είτε σε σπίτια είτε σε αποθήκες. Μπορούμε να ξαναπιάσουμε από 'κει που έμεινε ή από την αρχή την ψηφιοποίηση του αρχείου με την βοήθεια παιδιών του χωριού σπουδαγμένα στην πληροφορική και στη βιβλιοθηκονομία. Να ξεκινήσουμε . Αν ξεκινήσουμε όλα τα άλλα θα έρθουν. Ιδέες , τρόποι και πόροι. Υπάρχουν δύο σύλλογοι Μαδυτίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με ανενεργά κληροδοτήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προορισμένα αυστηρά για να χρησιμοποιηθούν για τους νέους Μαδύτιους. Εάν η λειτουργία της βιβλιοθήκης δεν απευθύνετε στους νέους του χωριού τότε τί άλλο.  Έχουμε την τύχη σε ένα χωριό 1500-2000 κατοίκων να έχουμε βιβλιοθήκη. Πρέπει να την κάνουμε φάρο , ηγέτιδα και προστάτιδα κάθε πολιτιστικής κίνησης του χωριού. Εργασίες , εκπαιδευτικές δράσεις , επιμορφώσεις και εξορμήσεις. Πολιτιστικό σύμβουλο της κοινότητας, των συλλόγων και των σχολείων του χωριού.
 Όταν ξεκίνησε το ιστολόγιο , ο Δήμαρχος Βόλβης ήταν αναγνώστης του. Εάν συνεχίζει να είναι , του ζητούμε είτε να αρθρογραφήσει  , είτε να μας  στείλει  ένα δελτίο τύπου  με τις θέσεις και προθέσεις του δήμου για το ζήτημα . Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Ζητάμε μια ομάδα 550 δημοτών- ψηφοφόρων , να επικοινωνήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα συγκεκριμένο θέμα με τον Δήμαρχο.
 Για την κοινότητα και τον σύλλογο,  θα επικοινωνήσω μαζί τους και είτε θα τους πείσω να εκφράσουν οι ίδιοι τις θέσεις τους επίσημα και διαδικτυακά , είτε θα σας τις μεταφέρω.




  Υ.Γ. Τα ονόματα όσων ασχολήθηκαν με το θέμα τα αναφέρω , γιατί σύμφωνα με την στατιστική επισκόπηση του ιστολογίου, οι αναγνώστες του είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο. Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Γερμανία , Γαλλία , Αυστρία ,Κύπρος , Αγγλία , Η.Π.Α., και Καναδάς είναι κάποιες από τις χώρες που διαβάζεται , ίσως από κάποιους ανθρώπους με Μαϋτιανές καταβολές.Αν κάποιος παρ' ελπίδα δεν επιθυμεί την αναφορά στο όνομά του να επικοινωνήσει μαζί μου για να αλλάξω το κείμενο.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου