Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Δουλεία

 Στην εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων ιστορία του ανθρώπου πάνω στη γη, η δουλεία δεν είχε θέση. Στις πρώιμες  αυτοοργανωμένες αταξικές κοινωνίες  κομμούνες, η ισότητα όλων των μελών τους ήταν αδιαπραγμάτευτο αξίωμα. Τα τελευταία 5.000 χρόνια όταν πλέον η ανταλλακτική οικονομία κυριάρχησε παντού, μία από τις παράπλευρες απώλειες που δημιούργησε το οικονομικό πλεόνασμα ή η αναζήτησή του μέσω πολέμων, ήταν η υποδούλωση ανθρώπων.   Οι πόλεμοι και η οικονομική εξαθλίωση ήταν οι κύριες δεξαμενές όπου αντλούνταν παραδοσιακά οι δούλοι, οι οποίοι με το αίμα τους πρόσθεταν κι άλλο πλούτο στους κρατούντες.
 Οι χτίστες της Πυραμίδας, οι μεταλλωρύχοι του Λαυρίου και της Χαλκιδικής, οι κωπηλάτες στο κάτεργο της Ρωμαϊκής γαλέρας, οι καλφάδες της πρώιμης βιομηχανικής επανάστασης, οι αγρότες της Καραϊβικής και του Αμερικάνικου Νότου, οι δούλοι του Θεού, είναι μερικοί μόνο από τους σκλαβωμένους ανθρώπους, που με την σκληρή τους δουλειά δημιούργησαν ένα οικονομικό και πολιτιστικό πλεόνασμα ικανό να θρέψει την ανθρωπότητα για γενιές ολόκληρες. Όμως λόγω το ότι ήταν δούλοι, τον κόπο τους τον νέμονται  μια χούφτα ανθρώπων σε όλη τη γη, οι οποίοι τον χρησιμοποιούν για να σκλαβώσουν τους υπόλοιπους.
 Η Γαλλική επανάσταση με τις ουμανιστικές της θέσεις ήταν μια πρώτη απόπειρα για να επαναφέρει  τις κοινωνίες και να εξισώσει τα μέλη τους.
 Στα απόνερα αυτής της προσπάθειας, στις 25 Φεβρουαρίου του 1822 η πρώτη συντακτική συνέλευση των Ελλήνων στο Άστρος, καταργεί επίσημα την δουλεία στα ασαφή μέχρι τότε  όρια του υπό σύσταση Ελληνικού κράτους.
 Στις 25 Φεβρουαρίου του 1973 επίσης, η πολιτιστική και  πνευματική δουλεία της αστυνομοκρατούμενης Ελληνικής κοινωνίας, όπλισαν το χέρι του Κοεμτζή για να δολοφονήσει τρεις ανθρώπους ( οι δύο αστυνομικοί ) οι οποίοι τον παρενόχλησαν στην παραγγελιά του χασικλίδικου τραγουδιού " Τη ζούλα μου ανακάλυψαν".
 Το 2013, 190 χρόνια μετά την πρώτη απαλλαγή όλων των Ελλαδιτών από την δουλεία, η κατάσταση μετά από μνημόνια και επενδύσεις, δεν είναι και πολύ  ξεκάθαρη. Που τελειώνει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης μας και πού αρχίζει η οικονομική και πνευματική μας υποδούλωση, μένει να το ξεκαθαρίσουμε. Και άμεσα κιόλας!
                                                                                                                                          Κουκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου