Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Η παιδεία είναι δικαίωμά μας και ευθύνη μας (Η βιβλιοθήκη μας)


 Βρισκόμενος, πρόσφατα, με παρέα ξενιτεμένων Μαδυτιανών, η συζήτηση πήγε και στη παιδεία. Έτσι μας ήρθε στο μυαλό η Δημοτική βιβλιοθήκη της Νέας Μαδύτου. Πριν μερικά χρόνια λειτουργούσε. Τώρα αγνοείται η ύπαρξή της.
Θυμάμαι πολύ καλά, ότι αρκετοί μαθητές την επισκέπτονταν, όπως κι εγώ προσωπικά πέρασα πολλές ώρες σ`αυτή. Είτε για να δανειστώ κάποιο βιβλίο, είτε για να διαβάσω, είτε για να ψάξω πληροφορίες για σχολική εργασία, είτε επειδή έχω λόξα με τα βιβλία, είτε επειδή ένα φεγγαρί δούλευε και μητέρα μου εκεί. Ακόμα, ακόμα μαζευόμασταν για να παίξουμε επιτραπέζια, για να κάνουμε μάθημα μουσικής ή χορού. Είχαν γίνει εκδηλώσεις στους χώρους της, ενώ από τη βιβλιοθήκη ξεκινούσαν τα άρματα στις αποκριάτικες παρελάσεις. Ακόμα παλιότερα, έχω την εντύπωση ότι είχαν γίνει και μαθήματα σχεδίου ρούχων; (ήμουν πολύ μικρός, οι μεγαλύτεροί μου θα ξέρουν περισσότερα, απορώ που το θυμάμαι κιόλας). Τα συνδίαζε όλα αρμονικά, ως κέντρο πολιτισμού.
Η μαγεία του να καθήσεις στα τραπέζια της βιβλιοθήκης, λες και ήσουν στο κέντρο του κόσμου, δεν αντικαθίστανται από κανένα google... Όλος ο κόσμος ήταν γύρω σου, σε πλήρη ηρεμία. Διάλεγες σε ποιο σημείο να κάνεις “ζουμ” και αφοσιωνόσουν στη μελέτη του.
Να ρωτήσω αν πλέον λειτουργεί και αν λειτουργεί ποια η επισκεψιμότητά της, το θεωρώ ανέκδοτο. Απλά θα θυμίσω ότι όταν γίνονται ανασκαφές – ανακαλύπτεται μια αρχαία πόλη, όταν βρεθεί μια βιβλιοθήκη, συμπεραίνεται ότι στη περιοχή υπήρχε άνθιση των γραμμάτων και δινόταν βάση στη παιδεία και τη γνώση από τους διοικούντες την πόλη αυτή.
Οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος, όταν μετά από ανασκαφές βρούν την Νέα Μάδυτο – θα έχει καταστραφεί πιθανόν από πλημμύρες και κατολισθήσεις, που θα έχουν προκύψει από την αλλαγή της μορφολογίας του εδάφους και του μικροκλίματος στη περιοχή, λόγω της έντονης εξόρυξης-μόλυνσης από μεταλλευτικές δραστηριότητες – θα υποθέσουν ότι οι Μαδυτιανοί έδιναν βάση στη γνώση και τη παιδεία...
Που να `ξεραν. Ας μην τους διαψεύσουμε. Και πού ξέρεις, μέσα από τη γνώση, μπορεί και να μην αφανιστεί το χωριό και να μη χρειαστεί ανασκαφή για να βρουν ότι υπήρξαμε εκεί κάποτε....

                                                                                                                   07 Φεβρουαρίου 2013
                                                                                                                       Καπόνιας Χ. Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου